بررسی نقش و جایگاه نظارت و راهنمایی آموزشی در بهبود آموزش و پرورش مکاتب دولتی شهر کابل

نوع مقاله : علمی-تخصصی

نویسنده

معاونت پژوهش

چکیده

هدف از نوشتن این مقاله «بررسی نقش و جایگاه نظارت و راهنمایی آموزشی، در بهبود آموزش و پرورش مکاتب دولتی شهر کابل» است که در اصلاح، بهبود و توسعۀ آموزش و پرورش می‌پردازد که در سال 1397 – 1398 هـ ش، به انجام رسیده است و برای گِردآوری داده‌ها از دو پرسشنامه، چگونگی نقش نظارت در بهبود آموزش و پرورش مکاتب دولتی شهر کابل، 15 سوال، بر اساس ابعاد فردی، بُعد سازمانی، بعد برنامه‌ریزی دوره و بُعد حرفه و توانمندی. 20 سوال بر اساس ابعاد احساس شایستگی، احساس معنی‌داری در شغل، حق انتخاب، احساس مؤثربودن در شغل و احساس اعتماد استفاده شده است.
روش تحقیق، توصیفی- تحلیلی است، جامعۀ آماری پژوهش را آموزگاران مکاتب دولتی شهر کابل که داری مدارک 14، 16 و ماستر هستند، تشکیل می‌دهد که از میان آنان با روش نمونه‌گیری تصادفی ساده، از تعداد 300 نفر پرسش به عمل آمده است، داده‌های مربوط به نقش و جایگاه نظارت و راهمنایی آموزشی در بهبود آموزش و پرورش مکاتب دولتی شهر کابل، از طریق پرسشنامۀ استاندارد گِردآوری شده و مزید براین، برای تجزیه و تحلیل داده‌ها در این پژوهش، از ضریب همبستگی اسپیرمن جهت شناسایی نقش و جایگاه نظارت و راهنمایی آموزشی استفاده صورت گرفته است.
بر اساس یافته‌های تحقیق، نقش نظارت و راهنمایی آموزشی در بهبود وضعیت آموزش و پرورش مکاتب دولتی شهر کابل، در حد معیار مطلوب پایین‌تر به‌دست آمده است.
نتایج این پژوهش نشان می‌دهد که میان ناظران و راهنمایان آموزشی رابطۀ مستقیم و منطقی وجود داشته و در جهت بهبود آموزش و پرورش در مکاتب دولتی شهر کابل، جایگاه بلند و ارزشمندی دارند.

کلیدواژه‌ها